top of page
close-up-white-marble-texture-background

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

 

Handshake

Γνωρίστε την πιο ασφαλή μέθοδο

Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) 

                                        

Πρόκειται για μια διαρθρωμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την βοήθεια ενός τρίτου, του διαμεσολαβητή, ο οποίος γνωρίζει πώς να ενισχύσει την διαπραγματευτική ικανότητα των μερών, εφαρμόζοντας εξίσου βοηθητικά για κάθε εμπλεκόμενο μέρος μεθόδους ανάλυσης και διερεύνησης της διαφοράς που υφίσταται, προκειμένου, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, να φτάσουν σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη και συμφέρουσα για αμφότερα τα μέρη συμφωνία.

Για την υπαγωγή μιας διαφοράς σε διαμεσολάβηση αρκεί η πρόσκληση ενός μέρους της διαφοράς και η αποδοχή των υπόλοιπων μερών με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού που συντάσσεται από τον διαμεσολαβητή. Η υπαγωγή μιας διαφοράς αστικού ή εμπορικού δικαίου σε διαδικασία διαμεσολάβησης μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο, δηλαδή είτε έχει εκκινήσει δικαστική διαδικασία από κάποιο μέρος είτε όχι, στην πρώτη περίπτωση αναστέλλονται δικαστικές προθεσμίες για όσο διαρκεί η διαμεσολάβηση.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας είναι ενεργητικός ο ρόλος των μερών και άμεση η δυνατότητα συμμετοχής κάθε μέρους στη διαπραγμάτευση των συμφερόντων του που διακυβεύονται.

Σε πρώτο στάδιο τα μέρη ενημερώνουν τον διαμεσολαβητή για το αντικείμενο και την έκταση της διαφοράς τους δίνοντας κάθε μέρος το δικό του σημείωμα στο οποίο και περιγράφεται το είδος της διαφοράς και η ουσία από την δική του οπτική γωνία. Από το συνολικό περιεχόμενο αυτής της πληροφόρησης ο διαμεσολαβητής προετοιμάζει την πρώτη κοινή συνάντηση του με τα μέρη.

Σε δεύτερο στάδιο, τα μέρη και ο διαμεσολαβητής έρχονται σε κοινή συνάντηση όπου δίνει κάθε μέρος τη δική του θέση για την υφιστάμενη διαφορά και επιδιώκεται να αναγνωριστούν από κοινού τα βασικά σημεία της διαφοράς προς εξωδικαστική επίλυση. Εφόσον φτάσουν τα μέρη σε συμφωνία για το ποια είναι τα βασικά σημεία της διαφοράς τους έχει γίνει ήδη η παραγωγική εκκίνηση της διαδικασίας.

Στη διαμεσολάβηση δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απόδειξης/ισχύς αποδεικτικών μέσων που εφαρμόζονται βάσει κώδικα δικονομίας σε μια δίκη. Τα μέρη της διαμεσολάβησης μπορούν να εισάγουν όσα δεδομένα της διαφοράς τους επιθυμούν σε όποιο στάδιο της διαδικασίας το κρίνουν χρήσιμο και αυτά αποφασίζουν ποιο συμφέρον τους προέχει εκκινώντας την διαδικασία διαπραγματευτικής επίλυσης της διαφοράς τους. 

Στη συνέχεια κάθε μέρος έχει ιδιωτικές συνεδρίες με τον διαμεσολαβητή κατά τις οποίες διερευνούν τις ανάγκες  αλλά και στις δυνατότητες που πρέπει να καλυφθούν από αυτήν την προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Στόχος των ιδιωτικών συνεδριών είναι να αποκτήσει κάθε μέρος αφ΄ενός βεβαιότητα για τα δικά του πραγματικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα δεδομένα της άλλης πλευράς.

Κατά τις ιδιωτικές συνεδρίες, δύναται κάθε μέρος να ζητήσει από τον διαμεσολαβητή να μεταφέρει πληροφορία στην άλλη πλευρά εάν το ίδιο το μέρος κρίνει κατά το στάδιο της διερεύνησης ότι αυτό θα ήταν καθοριστικό στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι ιδιωτικές συνεδρίες διαρκούν όσο χρειάζεται κάθε φορά ώστε να γίνει πιο σαφής και πιο δυνατή η θέση του μέρους που συνεδριάζει. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το βάθος κάθε υπόθεσης για κάθε μέρος, οι ιδιωτικές συνεδρίες μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως ώρες.

Τελικός στόχος των ιδιωτικών συνεδριών είναι να φτάσουν τα μέρη με ξεκάθαρη αποτίμηση των συμφερόντων τους αλλά και των δεδομένων της άλλης πλευράς να ανταλλάσσουν προσφορές για πιθανή επίλυση της διαφοράς τους. 

Εφόσον δοθεί προσφορά που γίνει αποδεκτή από το άλλο ή τα άλλα μέρη ακολουθεί κοινή συνεδρίαση για σύνταξη και υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Μόνο, εφόσον κάθε μέρος συμφωνεί με κάθε λεπτομέρεια του τελικού κειμένου αποδέχεται και υπογράφει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η συμφωνία που προκύπτει από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορεί να λάβει ισχύ εκτελεστού τίτλου με την κατάθεση του συμφωνητικού διαμεσολάβησης στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Τέλος, είτε υπάρξει συμφωνία των μερών είτε όχι, όλη η διαδικασία καλύπτεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις κοινές συνεδρίες και όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης απαγορεύεται να εξεταστούν ως μάρτυρες σε δικαστήριο που τυχόν ακολουθήσει ή να κοινολογήσουν σε μη συμμετέχοντες το περιεχόμενο της διαδικασίας.

Παρέχονται υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε διαφορές από τραπεζικά δάνεια, διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων, διαφορές από εγγραφές στο Κτηματολόγιο, διαφορές από πνευματικά δικαιώματα, διαφορές ενοχικού, εμπορικού, οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικά επισκεφθείτε τα πεδία διαμεσολάβησης κάνοντας κλικ στο ακόλουθο εικονίδιο ή επικοινωνήστε μαζί μας στην ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας.

Signature
close-up-white-marble-texture-background

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για να ζητήσετε πληροφορίες

ή για να ορίσουμε μια πρώτη συνάντηση.

 

  • Facebook
  • Instagram

Σας ευχαριστούμε, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

Επικοινωνία

bottom of page